El coure és un oligoelement essencial per als éssers vius.
El cos d'una persona adulta conté entre 50 i 120 mg de coure.
El cos humà té un sistema homeostàtic que regula el nivell de coure.
El cos humà absorbeix coure quan li falta i l'elimina quan li sobra.
Hi ha dues malalties congènites greus associades al coure: la de Wilson i la de Menkes.
La malaltia de Wilson es deu a l'acumulació de coure al fetge i el cervell.
La malaltia de Menkes es deu a la manca d'absorció de coure en el tracte intestinal.
El metabolisme d'una persona adulta requereix entre 0,9 i 1,5 mg de coure diaris.
Cereals, fruita seca, llegums, fruita, fetge, marisc ... i xocolata porten coure.
El coure té una activitat bioquímica associada a les cuproproteínas.
Algunes cuproproteínas són enzims.
La ceruloplasmina és la principal cuproproteína i és un enzim.
Transporta coure en el plasma sanguini de mamífers, aus, rèptils i amfibis.
El coure fa de catalitzador en la formació de l'hemoglobina dels humans.
La plastocianina és una cuproproteína que catalitza la fotosíntesi de les plantes.
La hemocianina és una cuproproteína que transporta oxigen en la sang blava d'aranyes, llagostes, cargols, calamars ...
No es coneix cap malaltia professional específica de la indústria del coure.